Vad ska man tänka på när man värderar bolag?

Fatta vad som för dig att rätt beslut, genom att ha gjort en korrekt företagsvärdering. Här kan du kontakta oss för att få flera offerter alternativt få 30 min gratis konsultation. 

Due diligence är absolut obligatorisk del för alla bolagsatransaktioner

Due diligence är den process där köpare, tillsamamns med säljaren, men för köparens räkning går igenom bolaget. Man kan kalla det för en besiktning, precis som man gör på ett hus eller en bil.

Besiktningen ska gå igenom allt från avtalen, till den fysiska lokalen, de fysiska produkterna, lagret, maskinerna osv. Men vad som är allra viktigast är att leta efter finansiella och juridiska felaktigheter. Avtal, fordringar, kunder mm, tillhör de viktigaste aspekterna. Även investerare genomför due diligence när de köper ett bolag. De har oftast sina egna interna processer för detta. Många påstår att man aldrig kan göra för mkt due diligence, trots att det är så dyrt att göra den. Låter det konstigt? Aa det är lite konstigt också. Poängen är dock den, att ju djupare man gräver, ju mer hittar man. Och saker som någon vill dölja, och haft flera år på sig att dölja, har de ofta lyckats dölja väldigt väl, så man kan undvika stora och dyra fällor. Man kan dra en liten dum och rolig referens till bankrånare. Om bankrånaren har flera år på sig att gömma bytet, tror du att att polisen har en chans att hitta det på någon vecka? Bytet kan ju ligga nergrävt utomlands, och det kan ju finnas enorma mängder med villospår som bankrånaren medvetet skapat för att vilseleda de som letar efter bytet. Till viss del, så gäller samma sak för någon som försöker vilseleda någon som gör en due diligence på ett företag.

Både värderingen av bolaget, samt due diligence måste göras av någon som är helt oberoende och opartisk. Man skulle kunna argumentera för att en due diligence kan vara partisk åt köparens sida, vilket är sant. Men om den är för partisk, så kan den påvisa och överdriva hur viktigt vissa småsaker är, och sätta säljaren i konstig situation. Det får slutligen bli en förhandling om det, men opartisk och obereonde är alltid en vinnare.

Efter att ha läst den här artikeln bör du försöka undvika att göra liknande misstag på grund av brist på tillräcklig information om bolaget. I stället för att bara leta efter de börsnoterade bolagen eller räkna ut värdet på bolaget direkt från de angivna årliga intäkterna. Ett sätt att undvika sådana är att hitta mer information om verksamheten. Fråga om kännedom om bolagets skulder och tillgångar utöver de årliga intäkterna. Från den här informationen måste du räkna ut värdet på tillgångarna och ha en fast förståelse för att det givna positiva tillgångsvärdet före nästa artikel som är intäkter. Här tar du värdet på tillgångarna och baserar det på bolagets intäkter.

Efter att ha läst denna artikeln så har du förhoppningsvis fått tillräckligt mycket sunt bondförnut att du vet att man måste göra en obereonde värdering av bolaget du avser köpa, samt göra en noggrann due diligence av den. Tumregler är en farlig fälla att ramla i, och man ska ta väldigt mycket av vad alla säger men en nypa salt, och gärna ta in flera åsikter, för att sedan själv bilda sig en uppfattning om bolagets korrekta värde, som baserar sig på din magkänsla efter att ha läst flera professionella värderingsdokument, från värderingsmän som är experter på just att värdera bolag.

Med allt det sagt, så måste du också ta hänsyn till din egen situation. Är detta rätt läge för dig att investera i ett familjeföretag där ni står just nu. Är ni redo att slita på helger och kvällar, utan lön i början? Alterantivt dra på sig de lånen som krävs för att kunna finansiera förvärvet. En bra deal på ett bolag som du avser köpa, behöver inte alltid vara en bra deal för dig.

Det är också viktigt att komma ihåg sitt förhandlingsutrymme vid en bolagstransaktion. Hittar du fel, eller försök till att dölja saker, så kan du, och så ska du pruta ordenligt. Det finns inte mycket som säljaren av bolaget kan säga till om. Egentligen borde du som köpare lämna dealen, åtminstone temporärt, om säljaren försökt lura dig. Det påvisar och framhäver den makten du har som köpare, i situationen.

Djungelns lag gäller när det kommer till handeln med onoterade bolag

Det är viktigt att komma ihåg att djungelns lag gäller för bolagstransaktioner. De attraktiva bolagen säljs ofta snabbt, och utan behov av att behöva förhandla och krångla. De attraktiva bolagen får ofta snabbt och lätt in bud, och för att vara helt ärlig, de har sällan “orent mjöl i påsen”. Varför undrar du? För att de inte behöver det, bolagen går bra ändå och de behöver inte smyga, fuska eller sopa saker under mattan. Precis som attraktiva människor har det väldigt lätt att få dejter så har attraktiva bolag väldigt lätt att hitta potentiella köpare. Däremot företag som inte är så attraktiva, eller har stora skulder, eller svårigheter med lönsamhet, eller andra problem, eller kanske helt enkelt bara övervärderar sig själva. Dessa bolag har väldigt svårt att hitta köpare, och behöver ibland fuska för att göra sig mer attraktiva än vad de egentligen är. Det ska förhandlas och krånglas, och begäras för höga priser för bolaget.

Ofta kan säljaren erbjuda köparen flera olika modeller, där priset på bolaget varierar beroende på hur länge den gamla ägaren ska vara kvar i bolaget osv. Detta faller under vad som kallas för fair market conditions och har alltså potentialen att öka eller sänka värdet på bolaget. Därför kan det vara bra att planera sin exit så tidigt som möjligt. Det finns en term för detta, som heter exit planning.

Informationen är makt och kan därför användas strategiskt. Värdering av ett bolag ger en bra bild av desss värde på den öppna marknaden och vad någon är villig att betala för bolaget.

Många olika slags misstag kan göras av köpare på grund av bristfällig undersökning av bolaget de avser förvärva. Ett av de vanligaste misstagen är, hur simpelt de än må låta, att inte gå tillräckligt djupt inpå värderingen av bolaget, utan att bara acceptera vad säljaren påstår att det är värt. Det kan även vara att acceptera vad någon okvalificerad värderingsman anser att det är värt.

Att använda tumregler är ett av de absolut vanligaste och farligaste misstagen att göra när man ska värdera sitt bolag. Det finns många finansiella och icke finansiella antaganden man måste göra, och utvärdera inom bolaget, där en tumregelsvärderingen missar allt. Due diligence är en obligatorisk del av alla bolagstransaktioner, men inte del av sjäöva bolagsvärderingen, utan den sker efteråt.

Om oss

Det finns olika sidor inom offertförfrågningar som blivit populära. Sservicefinder, offerta, brabyggare med flera. Nu finns även detta föra värdering av bolag. Vi ger dig chansen att få flera offerter utan någon som helst förbindelse att behöva köpa. Du kan även välja att få gratis konsultaiton i 30 min. Pga av GDPR kommer du endast bli kontaktad en gång (per leverantör. Sedan kommer uppgifterna att raderas. Du kommer med andra ord få skräppost, och leverantörerna får inte ens följa upp.